כמה אותיות יש בתורה שבכתב?

כמה אותיות יש בתורה שבכתב?

בתחילת פרשתנו אנו לומדים על המצוה למנות את ישראל באמצעות מחצית השקל, ואכן כמה פעמים בתורה מוזכר שספרו את ישראל, כאשר המספר הכללי היה כשש מאות אלף אנשים מישראל. 

כנגד מספר זה של שש מאות אלף, ידוע ומפורסם המאמר שתיבת 'ישראל' היא ראשי תיבות י'ש ש'ישים ר'יבוא א'ותיות ל'תורה, כלומר, שיש בתורה שש מאות אלף אותיות, כנגד שש מאות אלף נשמות ישראל. לכל יהודי – אות בתורה.

304,805 אותיות

מאמר זה עורר תמיהה רבתית, שכן בספירה מדוקדקת של אותיות התורה, ובפרט לפי האפשרויות בימינו בבדיקה ממוחשבת, נמצא שיש רק שלש מאות וארבע אלף, ושמונה מאות וחמש (304,805) אותיות בתורה, שזה רק קרוב למחצית של שישים ריבוא!

על מדוכה זו ישבו גדולי האחרונים, והציעו כמה וכמה מהלכים, ואת חלק מהם נציג בשורות שלפנינו.

עם המילואים

בספר 'חסד לאברהם' למהר"א אזולאי זי"ע (מעיין השני נהר י"א) כתב, שמצא בכתב יד ישן שהכוונה עם המילואים של האות. לדוגמא האות ב' של בראשית אינה נחשבת לאות אחת, אלא לשלש אותיות ב' י' ת'. וצירוף הסך הכללי של כל מילואי האותיות משלים למספר שש מאות אלף. (וכן כתב במדרש תלפיות, ערך אותיות).

אך גם פתרון זה גרר אחריו תמיהה גדולה יותר. החיד"א מעיד בספרו מדבר קדמות (מערכת יד אות ד), שהגאון בעל בנין שאול מאמסטרדם זצ"ל פגש אותו ושטח לפניו את תהייתו על דברי זקנו בעל חסד-לאברהם: הרי אם נחשב גם את המילואים נגיע למספר עצום של יותר ממיליון אותיות.

אף החיד"א עצמו טרח בתמיהה זו וכותב: "וגם אני בעניי נלאיתי לצדד כמה צדדים וחשבונות רבים ולא מצאתי מנוח". 

עם התרגום

הפני יהושע במסכת קידושין (דף ל, א) מציע כיוון אחר: על פי המבואר בחז"ל שהתרגום לתורה נמסר למשה מסיני, יש לומר שבצירוף אותיות התרגום אנו מגיעים לחשבון של שישים ריבוא אותיות לתורה.

עם הקריאה

מהלך נוסף כתב שם הפני יהושע, שכל אות שבתורה יש לה שתי בחינות, עניין הכתיבה, ועניין קדושת הקריאה שדיבר ה' עם משה. ונמצא שיש להחשיב כל אות פעמיים, אחד משום הקריאה ואחד משום הכתיבה. אף שלפי זה יוצא יותר משישים ריבוא, מכל מקום יש כמה אותיות שאין ניכרים במבטא, ואין בהם אלא בחינת הכתיבה, כמו הווי"ן והאלפי"ן שבאמצע התיבה, וממילא נמצא בדיוק שישים ריבוא.

נקודות וטעמים

ואילו בספה"ק ליקוטי תורה להרה"ק בעל התניא זי"ע (פרשת בהר) ביאר על פי מה שכתב רש"י במסכת כתובות (דף סט, ב ד"ה ינחם) וז"ל: "אין לך לומר פת"ח בשום אות אלא אם כן א' או ה' סמוכין לו, או על פי הנקודה שתחתיה והיא באה במקום אות, כאילו כתיב ינאחם" עכ"ל. נמצא שהנקודה נחשבת כמו אות, ולמשל פת"ח נחשבת כאילו כתוב שם אל"ף, וכן בניקוד חיריק נחשב כאילו כתוב שם אות י', וכיוצ"ב, ולפי זה אפשר לבוא לחשבון של ס' ריבוא אותיות.

בצירוף הגוויל החלק 

הג"ר ראובן מרגליות זצ"ל בספרו המקרא והמסורה (סימן יב), וכן בספר נצוצי הזוהר מעלה תירוץ מחודש. על פי הידוע שהתורה נכתבה אש שחורה על גבי אש לבנה, דהיינו שגם לרווח הלבן שבין האותיות יש קדושה כקדושת אותיות, על כן גם הרווחים נכנסים במניין של שישים ריבוא אותיות. 

אות מכמה אותיות

בהגהות ברוך טעם על הפני יהושע, כותב עוד מהלך: ידוע שכל אות הנכתבת בספר תורה, מורכבת מכמה אותיות, למשל כשכותבים את האות מ' כותבים צורת כ' ומחברים אליה צורת ו'; והאות ש' מורכבת משלשה ווי"ן; וכן הרבה כיוצ"ב, ועל פי זה יובן החשבון של ס' ריבוא אותיות לתורה. 

כמספר אותיות י'

תירוץ מדוקדק ומדויק ביותר כתבו כמה אחרונים (שמע שלמה, אלגאזי, בהקדמת המו"ל; ספר משנת אברהם; אמת ליעקב להגר"י קמינצקי זצ"ל): כאשר סופר-סת"ם כותב אותיות בספר תורה, עליו לחשב את גודל כל אות לפי חשבון של כמה פעמים נכנס בה שיעור אות י' קטנה. למשל, כשכותבים אות א' מחשבים את האות בשיעור שטח של שלש פעמים אות י'. ואילו האותיות ו' או האות ז' נחשבות כמו גודל של אות י' אחת. לפי חשבון זה נמצא שישים ריבוא פעמים אות י' בתורה!

פחות 450 אותיות

הרחבת דברים על התירוץ הקודם כתב חכם אחד בקובץ עץ חיים (קובץ ז, עמוד רמט), שהוא עמל לספור את אותיות התורה, ובסוף החשבון המפורט והמדויק הוא מחשב שלפי האמור שיש אותיות הנחשבות כמו שלש פעמים אות י' קטנה, ויש כמו פעם אחת י', יוצא שיש בתורה 599,550 אותיות י' קטנה! דהיינו כמעט שישים ריבוא אותיות (חסר ארבע מאות וחמישים אותיות י' קטנה בלבד!), והוא חשבון פלאי פלאים, הקרוב ביותר למספר שש מאות אלף.

מאמרים נוספים

• כ״ב בניסן ה׳תשפ״ה

• כ״ב בניסן ה׳תשפ״ה

התחברות למערכת

תגובה למאמר

הרשמה

שימו לב!
גם אם הנכם רשומים כבר ל'תורה שבכתב' – עליכם להירשם לאתר בפעם הראשונה, לצורך רישום לאתר עליכם למלאות את כל הפרטים במדויק כפי שהוזנו בעת הרישום ל'תורה שבכתב'
תאריך לידה: (יום, חודש, שנה)
מצב אישי
פרטי הת"ת / ישיבה / כולל בו הנך לומד