בפרשת השבוע אנו לומדים על חלומות יוסף הצדיק אשר סימנו את עלייתו לגדולה. אנו מזכירים זאת בתפילה להטבת חלומות: 'ויתקיימו בי ובהם כחלומותיו של יוסף הצדיק'.
מנהג האר"י
המקור לתפילה זו היא בגמרא האומרת (ברכות נה, ב) שהחולם חלום ואינו יודע את פשרו, יאמר בזמן נשיאת כפיים את התפילה 'רבונו של עולם אני שלך וחלומותי שלך וכו'.
בגמרא כאן לא מוזכר שיש לומר תפילה זו שלשה פעמים, אלא פעם אחת בלבד. גם בשם כתבי האר"י (מובא בכף החיים סי' קל, א-ד) יש לומר תפילה זו רק פעם אחת. בספר שלחן הטהור (סעיף ד') מדריך שהאומר תפילה הזאת רק פעם אחת, יחלק את התפילה לשלשה חלקים, כדלהלן: כשהכהנים מסיימים 'וישמרך' – יש לסיים במילים 'על כל ישראל לטובה'. כשהכהנים מסיימים 'ויחנך' – יסיים 'כחלומותיו של יוסף הצדיק". כשהכהנים אומרים 'שלום' – יסיים 'ותרצני'.
המנהג הנפוץ
עם זאת, במחזורים למועדי השנה נדפס מנהג קדום, המוזכר כבר בפוסקים, שיש לחזור תפילה זו שלשה פעמים.
כידוע, תפילת 'רבונו של עולם', מסתיימת בנוסח בן שלש מילים: 'ותשמרני ותחנני ותרצני'. יש אשר אומרים את כל הנוסח הזה בכל שלשת הפעמים, אולם המגן אברהם (סי' קל סק"ב) כותב שבפעם הראשונה יסיים רק במילה 'ותשמרני', בשעה שהכהנים אומרים 'וישמרך'. בפעם השניה יסיים 'ותחנני' – עם ברכת הכהנים 'ויחנך'. ובשלישית יסיים 'ותרצני' – כנגד 'שלום', כי רצון היינו שלום. וכן פסק להלכה המשנה ברורה (סק"ד).
הלכה למעשה:
לפי הגמרא ולפי כתבי האר"י יש לומר תפילת 'רבונו של עולם' רק פעם אחת, אולם לפי המנהג הקדום המוזכר בפוסקים אומרים אותו שלשה פעמים, ובכל פעם יש לסיים בסיומת שונה.