רש"י כותב בפרשת השבוע על הפסוק (שמות ט, כט) וַיֹּאמֶר אֵלָיו מֹשֶׁה כְּצֵאתִי אֶת הָעִיר אֶפְרֹשׂ אֶת כַּפַּי אֶל ה', וז"ל: 'אבל בתוך העיר לא התפלל, לפי שהיתה מלאה גלולים'.
מלון של גוים
הרמ"א פוסק להלכה (או"ח סימן צד, ט): 'ולא יתפלל במלון של עובדי כוכבים, אבל אם אי אפשר לו להסתלק מן הדרך במקום שלא יפסיקוהו, יתפלל במלון באיזה קרן זוית'. המשנה ברורה (סקכ"ט) כותב שהמקור לאיסור להתפלל במלון של גוים, הוא ממשה רבנו שאמר כצאתי את העיר וגו' ולא רצה להתפלל במצרים לפי שהיתה מלאה גילולים.
בית חולים נוצרי
ישנם יהודים אשר ל"ע נאלצים להיות מאושפזים בבתי חולים בחוץ לארץ, או נקלעים לבתי מלון, תחנות דלק וכדו', אשר במקרים רבים שייכים לנוצרים והם מלאים עם צורות של שתי וערב שנעשו לשם עבודה זרה, כך שמתעוררת שאלה חמורה כיצד יוכלו להתפלל שם.
כמובן שבמידה והאיש יכול לצאת למרפסת או למקום נקי מהצורות הללו, עליו לעשות כך. אך במידה ואינו יכול לצאת, אזי בדיעבד יכול להתפלל באותו חדר, ויסמוך על המשך דברי הרמ"א שבאין ברירה מותר להתפלל במלון של גוים, וכפי שמסביר המשנה ברורה (סק"ל) שבדיעבד אין לחוש לעבודת גילולים: "שהרי כל תפלתינו בעיירות מלאות גילולים".
לסובב את הראש
אולם לכתחילה יסובב את פניו לצד אחר, וכפי שכותב המשנה ברורה: "ואם בכותל מזרחי שם תלוים גילולים אל יתפלל לאותו צד, אלא לצד אחר, אף על פי שאינו מזרח".
עצימת עיניים
אם מרוב חולשה אינו יכול לעצום עיניו, או שיש צורת שתי וערב בכל הקירות, אזי יתפלל בעצימת עיניים או יביט לתוך הסידור בראש מוטה (שו"ת עצי חיים סי' א). אך ייזהר שלא לכרוע בשמונה עשרה כנגד סמלי השתי וערב (שו"ע קיג, ח).
הלכה למעשה:
לכתחילה אין להתפלל מול שתי-וערב, ובדיעבד יסב ראשו לצד אחר או יעצום עיניו, וייזהר שלא לכרוע במקום הכריעות בשמונה עשרה מול השתי-וערב.