כלי יקר – רבי שלמה אפרים מלונטשיץ

כלי יקר – רבי שלמה אפרים מלונטשיץ

'כלי יקר' על התורה לרבי שלמה אפרים מלונטשיץ, מפירושי המקרא היסודיים. נדפס כיום בכל מהדורות החומשים של מקראות גדולות. פירושו ירוץ על דרך הפשט לרוב, אך גם בכל דרכי הפרד"ס. החיבור אינו דווקא על פירוש רש"י כי אם בכלל על התורה, אבל יש בדבריו התייחסות רבה לרש"י, והלימוד ב'כלי יקר' נחוץ מאוד כדי להשיג הבנה מקיפה במשנתו של רש"י.

רבי שלמה אפרים מלונטשיץ – מגדולי עולם ורבה של פראג, נולד בלונטשיץ שבפולין בשנת ה'ש"י. את מיטב לימודו עשה בישיבתו של המהרש"ל, אותו הוא מזכה בתואר רבו המובהק. לאחר מכן שימש כראש ישיבה, רב ודרשן ביערוסלב ולעמברג שבגליציה. נודע לשם ולתהילה בהשפעתו לטובה בכל חלקי העם בזכות דרשותיו המעוררות שנשא בקרב הקהילות. הוא התמנה לכהן כראש ישיבה ואב בית דין בפראג עוד בימי חייו של המהר"ל וכיהן לצדו, ומילא את מקומו כרב לאחר שנפטר.

הוא חיבר כמה וכמה ספרים שרובם מכילים דרושים, ביניהם 'עיר גיבורים', 'עוללות אפרים', 'אורח לחיים', 'שפתי דעת' ועוד. אולם ספרו 'כלי יקר' על התורה התקבל באהדה יתירה בכל שכבות העם. וכך נכתב בדף השער בדפוס ראשון: "ספר כלי יקר חיברו החכם מופת הדור אשר מעייני חכמתו נפוצו חוצה… הלוא הוא הגאון מהר"ר שלמה אפרים בן מהר"ר אהרן זצ"ל איש לונטשיץ".

בהקדמה לספר תיאר ארוכות בלשון זהב מה עורר אותו ומדוע היה צריך לכתוב את חיבורו:

"הנה במקום לשוני – עט סופר מהיר נתן לי ה' לכתוב בעטי אשר אתי ממה שחנן אותי אלהים, להוציא היין המשומר בענביו מכרם אשר היה לשלמה… יקר יותר ממני חנני אלהים וכי יש לי כל אוצר חמדה, בפירושים ודרושים חדשים גם ישנים, צפנתי ליראי ה' וחושבי שמו, אוהבי האמת ומודים עליו. המה ינחמוני מעצבון ידי, ואותי יום יום ידרושון, לאמר קום כי עליך הדבר! יען כי בעוונינו מיום ליום תורת אמת הלוך וחסור, והלבבות מתמעטין, והאמת נעדרת… ע"כ על משמרתי אעמודה כפעם בפעם, לחבר על התורה ביאור יקר, ממנו פנה ממנו יתד, שהכל תלוי בו. כי בו כלולים ביאור הרבה דברים סתומים וחתומים, אשר בהם באו רוב המפרשים ללקוט, ולא מצאו ביאור מספיק וטעמים מספיקין. וכן נכללו בו הרבה דברי מוסר לאוהבי התוכחה ומוסר כלימות, ויהיה תועלת חיבור זה יקר מאוד למודים על האמת, אשר על כן קראתיו 'כלי יקר' כי כל הקורא בו יענה ויאמר הבן יקיר לי אפרים".

בהמשך הוא מוסיף למנות את נוסחת הספר: "בהרבה מקומות, כשהיה נראה בעיניי מעלת הפשט ההוא על זולתו כתבתי בו 'וזה פירוש יקר', כי האמת כן הוא וכל דבריי קרובים לפשוטו מאוד. ולפעמים יש בהם גם קצת רמז, כי כן ראיתי בכל המפרשים, וזה חלקי מן עמלי, והמלאכה נכונה ביד שלמה".

ואכן נמצאו כל העם לומדים והוגים בספר הזה, כי כולי עלמא מודים שהוא כלי יקר מלא וגדוש באוצרות של פירוש ופשט, וגם הרבה רמזים ודרושים, ולעתים אף רזים מתורת הסוד, על התורה בכלל ואור מיוחד על פירוש רש"י בפרט.

כשהיה נראה בעיני מעלת הפשט ההוא על זולתו – כתבתי בו "וזה פירוש יקר" כי האמת כן הוא, וכל דברי קרובים לפשוטו מאוד. ולפעמים יש בהם גם קצת רמז, כי כן ראיתי בכל המפרשים, וזה חלקי מן עמלי, והמלאכה נכונה ביד שלמה".

למעשה נמצאו כל העם לומדים והוגים בספר הזה, כי כולא עלמא מודים שהוא כלי יקר. מלא וגדוש באוצרות של פירוש ופשט וגם הרבה רמזים ודרושים ולעיתים אף רזים מתורת הסוד, על התורה בכלל ואור מיוחד על פירוש רש"י בפרט.

מאמרים נוספים

התחברות למערכת

תגובה למאמר

הרשמה

שימו לב!
גם אם הנכם רשומים כבר ל'תורה שבכתב' – עליכם להירשם לאתר בפעם הראשונה, לצורך רישום לאתר עליכם למלאות את כל הפרטים במדויק כפי שהוזנו בעת הרישום ל'תורה שבכתב'
תאריך לידה: (יום, חודש, שנה)
מצב אישי
פרטי הת"ת / ישיבה / כולל בו הנך לומד