מה בפרשה:
בפרשת ויקרא, כמו בפרשיות הבאות שאחריה, נזכה לעסוק בהלכות הקרבנות שהקריבו בבית המקדש, כאשר הלכות הקרבן משתנים בין קרבן חובה לקרבן נדבה, ובין קרבן מהבקר או מהצאן, עוף או מנחה, ובין עשיר לעני.
נושאי הפרשה:
הדיבור עם משה • קרבן עולה • קרבנות מנחה • קרבן שלמים • קרבנות חטאות • קרבן עולה ויורד • אשם תלוי • אשם מעילות ואשם גזילות
א. קריאה
בתחילת הפרשה מבואר סדר הדיבור של ה' עם משה, והקריאה אליו לפני הדיבור.
ב. עולה
המתנדב להקריב קרבן 'עולה', יכול להביאו מהבקר או הצאן או מהעוף. בקרבן זה, כמו בשאר קרבנות, יש כמה שלבים: סמיכה, שחיטה (ובעוף – מליקה), קבלת הדם, זריקת הדם, הקטרת האיברים.
ג. מנחה
קיימים כמה סוגי מנחות-נדבה: מנחת סולת; מנחת מאפה תנור; מנחת מחבת; מנחת מרחשת; ואילו מנחת העומר היא חובה.
במנחות יש כמה שלבים (מלבד אפייה או טיגון בחלק מהמנחות): בלילה בשמן; הגשה לקרן המזבח; קמיצה, והקטרת הקמיצה; והשאר נאכל לכהנים.
ד. מליחה
מצוה למלוח במלח כל קרבן, וחל איסור להקריב כל מתיקות פרי, מלבד בביכורים. וכן אסור להקריב חמץ ושאור, מלבד בשתי הלחם בחג השבועות.
ה. שלמים
קרבן שלמים בא בנדבה, ומקטירים ממנו חלק מהחלבים והאיברים, והשאר נאכל לכהנים ולבעלים. אגב כך, מזכיר הכתוב את איסור אכילת חֵלב ודם.
ו. חטאות
החוטא בשוגג, בחטא שחייבים עליו כרת במזיד, מביא קרבן חטאת. ישנם כמה סוגי חטאות: פר שמביא כהן-משוח שחטא; פר שמביאים הקהל כשחטאו בהוראת הסנהדרין; שעיר שמביא נשיא שחטא; חטאת, כשבה או שעירה, שמביא איש יחיד שחטא.
ז. עשיר
ישנן שלש עבירות שקרבן החטאת שלהן תלוי במצב הכלכלי של החוטא, העשיר מביא בהמה, והעני מביא שני עופות, או קרבן מנחה. שלש העבירות הן: א. הנשבע בבית דין לשקר שאינו יודע להעיד. ב. נכנס למקדש או אוכל קודש בטומאה. ג. העובר על שבועתו בשוגג.
ח. אשם
ישנם כמה סוגי קרבן אשם: א. אשם תלוי – מי שאינו יודע בוודאות אם חטא בשוגג באיסור כרת. ב. אשם מעילות – הנהנה בשוגג מהקדש (הוא גם משלם להקדש קרן וחומש). ג. אשם גזילות – הנשבע לשקר לחברו שאינו חייב לו ממון, ואחר כך הודה שחייב (הוא גם משלם קרן וחומש).