קללה קטנה וגדולה

קללה קטנה וגדולה

'לֹא אוּכַל לַעֲבֹר אֶת פִּי ה' אֱלֹקָי לַעֲשׂוֹת קְטַנָּה אוֹ גְדוֹלָה' (במדבר כב, יח) – אומר בלעם אל עבדי בלק. מה פשר הביטוי 'קטנה או גדולה'?

ביאור יקר מפז אמר הגה"ק רבי חיים אבולעפיא זי"ע: להלן בפרשה על הכתוב (במדבר כד, טז) וְיֹדֵעַ דַּעַת עֶלְיוֹן, כותב רש"י: "ויודע דעת עליון – לכוין השעה שכועס בה". 

מקור דברי רש"י הוא בגמרא מסכת ברכות (ז, א), שם הוסיפו שאותה שעה שהקב"ה כועס בה אינה יותר מרגע אחד! שואלים שם התוספות: מה היה בלעם יכול לקלל ברגע אחד קטן? והם מתרצים שני תירוצים: א. בלעם היה יכול לומר מילה אחת: 'כַּלֵם!'. ב. די בכך שבלעם יתחיל את הקללה באותו רגע, וזה היה מועיל גם על מה שהיה אומר לאחר חלוף הרגע.

שני תירוצים אלו נרמזים בדברי בלעם: 'לֹא אוּכַל לַעֲבֹר אֶת פִּי ה' אֱלֹקָי לַעֲשׂוֹת קְטַנָּה' – הכוונה לתירוץ הראשון שיקללם בקללה קטנה וקצרה של אמירת 'כַּלֵם'. אוֹ גְדוֹלָה – הכוונה לתירוץ השני שיקללם קללה גדולה וארוכה שתחילתה תהיה ברגע הזעם.  בשני האופנים הללו תלוי הוא רק ברצון השי"ת!

מאמרים נוספים

התחברות למערכת

תגובה למאמר

הרשמה

שימו לב!
גם אם הנכם רשומים כבר ל'תורה שבכתב' – עליכם להירשם לאתר בפעם הראשונה, לצורך רישום לאתר עליכם למלאות את כל הפרטים במדויק כפי שהוזנו בעת הרישום ל'תורה שבכתב'
תאריך לידה: (יום, חודש, שנה)
מצב אישי
פרטי הת"ת / ישיבה / כולל בו הנך לומד